Sözlü Anlatım Sınavı, karşılıklı konuşma ve bağımsız konuşma olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Sınava karşılıklı konuşma soruları ile başlanacak ve bağımsız konuşma soruları ile devam edilecektir.

ÖRNEK SORULAR

1. KARŞILIKLI KONUŞMA SORULARI

*Bu bölümde, sorulara verilen cevaplar doğrultusunda öğrencilere yeni sorular sorulmaktadır. Öğrencilerden konuşmayı başlatmaları ya da konuşmayı devam ettirmeleri beklenmektedir.

• Kendinizi tanıtır mısınız?
  • Boş zamanlarınızda neler yaparsınız?
  • Gelecekte nasıl bir üniversitede okumak istiyorsunuz?
  • Çalışmak istediğiniz işi ya da gelecekte yapmak istediğiniz mesleği anlatır mısınız?
  • KOVİD 19 salgını sizleri nasıl etkiledi? Hayatınızdan örnekler vererek açıklayınız.
  • Gelecekte evlerin, okulların veya fabrikaların mimari özellikleri neler olabilir?
  • Geçmişe gitme fırsatınız olsaydı hangi ünlü düşünür, bilim insanı ya da sanatçı ile tanışmak isterdiniz? Neden?

** Bu bölümde öğrencilerden farklı bağlamlara ve rollere uygun olarak konuşmaları beklenmektedir.

1. Bir öğretmen olduğunuzu düşünün. Bazı öğrencileriniz sunum ödevlerini hazırlamamışlar. Onlara neler söyleyeceksiniz?
  2. Bir kiracı olduğunuzu düşünün. Ev sahibi, bu ay kiraya 300 lira zam yapacağını söylüyor. Ev sahibinize neler söylersiniz?
  3. Bankadaki hesabınıza bilmediğiniz bir kişiden 1000 lira geldiğini düşünün. Bankaya gidip bankadaki görevli ile konuşmaya karar veriyorsunuz. Bu durumda, bankadaki görevliye neler söylersiniz?
  4. Yeni aldığınız telefonun iki gün içinde bozulduğunu düşünün. Telefonunuzu satın aldığınız kişiye götürüyorsunuz. Bu durumda, satış yetkilisine neler söylersiniz?
  5. İki arkadaş olarak “Hayal gücü mü, yoksa bilgi mi önemlidir?” konusunda tartıştığınızı düşünün. Hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu savunuyorsunuz. Bu durumda, karşınızdaki insana neler söylersiniz?

2. BAĞIMSIZ KONUŞMA SORULARI

*** Bu bölümde öğrencilerden kendilerine sorulan sorulara cevap vermeleri ve konuşmayı tek yönlü olarak devam ettirmeleri beklenmektedir. Bu bölümde öğretim görevlileri öğrencileri yönlendirecek sorular sormamaktadır.

1. KOVİD-19 salgınına neden olan virüs sizce doğal bir virüs müdür? Bu virüs laboratuvarlarda kötü niyetli insanlar tarafından üretilmiş olabilir mi? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
  2. Devlet başkanı veya yetkili bir insan olsaydınız salgınlara karşı ne gibi önlemler alırdınız?
  3. Genetik bilimi insanların ve canlıların yaşamını nasıl etkilemektedir? Örneklerle açıklayınız.
  4. “Ağızdan çıkan söz, yaydan fırlayan oka benzer. İkisini de geri getirmek mümkün değildir.” sözünü açıklar mısınız?
  5. Ülkenize ait bir hikâyeyi, masalı ya da efsaneyi anlatınız.